<

Wielhouwer Wijnadvies

Kaas & Wijn

Een huwelijk van kaas en wijn is niet noodzakelijk makkelijk. Kaas vraagt omwille van zijn gezouten karakter, zijn vaak uitgesproken smaak en zijn min of meer dichte textuur om een genuanceerde aanpak. De regel die stelt dat er bij de kaas altijd een rode wijn moet worden geserveerd, blijkt vaak een vergissing. Al te vaak wordt de subtiele smaak van de wijn overvleugeld door de sterkere smaak van de kaas. Daarentegen blijken droge of zoetere witte wijnen vaak wel een aangename begeleider van onze kaasplank te zijn. Hun zuurgraad zorgt voor de nodige frisheid en kan zo de gezouten smaak van de kaas in evenwicht houden, terwijl hun fruitigheid beantwoordt aan hun sterke smaakpersoonlijkheid. Ook het ontbreken van tannines in witte wijn verklaart deze geslaagde combinatie. Als een wijn “en dan vooral een jonge rode wijn” tannines bevat dan worden de tannines door het zout in de kaas op verschrikkelijke wijze versterkt.

Vuistregel:

Hoe witter en frisser de kaas, hoe frisser en fruitiger de wijn. Bij de zwaardere, volle witte-korstkazen past een goede witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode. Hoe harder en donkerder de kaas, hoe zwaarder en voller mag de wijn zijn. Blauwaderkazen daarentegen gaan vaak samen met zoete wijnen.

Verse kaas( geen zichtbare korst of schimmelgroei) Voorbeelden;
Ricotta, Feta, Mozarella.

Wijn en Verse kaas:
Neem een frisse, lichte wijn zoals Sauvignon, Chenin Blanc, Frascati, Soave of een witte Loirewijn. Rode wijnen zijn te zwaar.

Witte-korstkazen ( witte pluizige penseelschimmelkorst)
Voorbeelden;
Camembert, Brie

Wijn en Witte-korstkazen:
Bij kazen met een milde, iets scherpe, zilte smaak kiest u een lichtzoete wijn. Bij vollere, romiger, zoetere kazen hoort een fruitiger wijn met een goede balans tussen fruit en zuren. Een Nieuw-Zeelandse of Chileense Sauvignon Blanc zou ideaal zijn. Een krachtige brie vraagt om een volle fruitige rode wijn, zoals Pinot Noir of zelfs een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Halfharde kazen( Roze-Bruine tot donkergrijze korst, die soepel en elastisch aanvoelt)
Voorbeelden:
Raclette, Edammer

Wijn en halfharde kazen
Probeer eens een volle, krachtige, witte of een licht, fruitige, rode wijn. Halfharde kazen met meer smaak vragen om Chianti, Rioja of Merlot.

Gewassen-korstkazen( oranjebruine, kleverige korst)
Voorbeelden:
Epoisses, Munster, Stinking Bishop

Wijn en Gewassen-korstkazen:
Gewurztraminer of een robuuste rode wijn.

Hardekazen( dikke korst, vaak bedekt met was)
Voorbeelden:
Cheddar, Gruyère, Parmigiano Reggiano, Goudse
Deze kazen variëren van mild tot zeer pikant.
Hoe sterker de kaas hoe voller de wijn.

Wijn en harde kazen:
Mild; rode fruitige wijn- Fitou, Merlot of een Chileense rode wijn.
Licht pikant;Côtes du Rhône of een Nieuw-Zeelandse Cabernet Sauvignon.
Pikant; een Californische Cabernet Sauvignon of een Australische Shiraz
Extra pikant; versterkte wijnen zoals Port, Madera

Blauwaderkazen( De korst varieert van een fijn laagje schimmel tot een dikke, korrelige laag zoals bij Stilton)
Voorbeelden;
Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Danish blue

Wijn en Blauwaderkazen
Bij milde soorten past een lichte, fruitige, witte wijn zoals Vouvray, Chenin Blanc, pikantere blauwaderkazen vragen om een robuuste, kruidige rode wijn zoals Shiraz of een Rhônewijn. Nog beter is een zoete wijn zoals Monbazzillac, Sauternes( Roquefort)

De gemengde kaasplank
Als u een selectie van kazen wilt presenteren, probeer er dan 3 of 4 te kiezen die allemaal goed te combineren met een bepaalde wijnstijl. De beste opties zijn een rijpe rode wijn, tawny port of een middelzware tot zware Chardonnay

kaasenwijn (24K)

Kaas en Wijn

visitekaartje (10K)

Visitekaartje

handtekening wielhouwer wijnadvies (9K)

© 2011 Mijn-eigen-website.nl