<

Wielhouwer Wijnadvies

Vis & Wijn


Vis moet zwemmen is een veel gebruikte uitdrukking.
Het beste kan men de vis laten zwemmen in de wijn.

De eerste keuze van wijn bij vis is een witte wijn, wat ook vaak de beste keus zal zijn, alleen al om het feit dat in rode wijn tannine** voorkomt en vis zeer eiwitrijk is. Tannine en eiwit gaan niet goed samen, de tannine zal op een vervelende wijze versterkt worden door het eiwit Alleen de opvatting dat een rode wijn niet met vis samen kan gaan is een misvatting. De wijnen van tegenwoordig worden heel anders gemaakt dan vroeger. Veel rode wijnen zijn niet zo tanninerijk meer als vroeger, ze zijn veel soepeler. Hierdoor zijn bepaalde rode wijnen een betere partner geworden voor bepaalde vissoorten. Bij uw wijnkeuze voor vis moet u goed over uw keuze nadenken, ivm verschillende bereidingstechnieken, een gepocheerde vis is lichter delicater van smaak dan een gegrilde vis en zal alleen daarom al om een andere wijn vragen. Daarnaast heeft u altijd nog te maken met de andere smaakcomponenten die een rol spelen bij de maaltijd,waarbij u vooral moet letten op de saus, die vaak dominant is in het gerecht. In het volgende overzicht staan suggesties en tips over wijn en vis. Deze zijn natuurlijk niet absoluut, alleen een hulpmiddel in uw zoektocht naar de wijnspijs combinatie

**Tannine is een looizuurhoudende stof die in wijn( vnl. rood) voorkomt. Bijt maar eens een pit van een druif door of u zet een heel sterk bakje thee en u neemt hier een slok van. U krijgt dan een stroef/droog gevoel in de mond, dit komt door de tannineHaring (Hollandse nieuwe):
Dit is zeker geen makkelijke combinatie, door zijn ziltig en vettig karakter.

Wijn en Haring:
Een klassieke combinatie is een Manzanilla sherry, maar ander combinatie zijn een Fino sherry, Muscadet Sèvre et Maine, Sauvignon de Touraine, Bordeaux sec, Entre-Deux-Mers, Soave Classico of een Frascati

Kabeljauw
Kabeljauw heeft een licht olieachtige structuur, is neutraal en delicaat van smaak. Vaak wordt de kabeljauw gegeten met een saus stem de wijn dan af op de saus.

Wijn en Kabeljauw:
Neem een wijn die niet te sterk overheerst denk hier vooral aan niet houtgerijpte Chardonnay uit Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Californië. Dit geldt ook voor kibbeling en lekkerbekjes.

Makreel
Makreel is een vette vis, die in Nederland vaak gerookt wordt gegeten, dit maakt het combineren extra lastig

Wijn en Makreel:
Moezelwijn, Muscadet of een Riesling uit Australië of de Elzas.

Paling
Een paling heeft een vet een aards karakter en wordt op verschillende wijzen bereidt.

Wijn en Paling:
Bij gerookte paling moet u denken aan krachtige Rosé uit Tavel, Côtes de Provence en Spaanse rosé en als u wit prefereert dan kunt u denken aan bv Duitse riesling of wijnen uit de Elzas gemaakt van de druivenrassen Pinot Gris, Muscat of Gewürztraminer. Bij gebakken paling kunt u zelfs denken aan een lichte rode wijn met een hoog smaakgehalte, veel fruit en structuur, maar met zeer weinig tannines bv een Cru uit de Beaujolais( Fleurie)

Tong/Slibtong
Een zeer delicate vissoort, die sappig, vetarm en licht verteerbaar is

Wijn en Gebakken Tong( Sole Meunière):
Witte wijnen uit de Bourgogne( Chardonnay), fris, fruitige rosé of zeer verrassend een fris en fruitige rode wijn( bv een cru uit de Beaujolais)

Wijn en Sole Picasso( gebakken tong met vruchten):
Witte wijnen met een licht exotisch fruit aroma, bv gemaakt van de druivnenrassen Sauvignon Blanc, Riesling( jong) of een Soave Classico.

Wijn en Sole Veronique( tong gepocheerd in witte wijn met een romige saus:
Neem een lichte Chardonnay, Italiaanse Pinot Bianco of een Duitse kwaliteitswijn.

Tonijn
Tonijn is een voedzame, stevige vis, die even vetarm en ijzerrijk is als rundvlees. Deze vis wordt niet voor niets, de zeesteak” genoemd U kunt tonijn het best grillen of bakken.

Wijn en Tonijn
Bij Tonijn past uitstekend een rode wijn bv een Merlot( met weinig hout) uit Chili, Californië, Zuid-Afrika of een rode Loire wijn bv Saumur(Cabernet Franc)of een rode/rosé Sancerre( Pinot Noir), Cru uit de Beaujolais of een Rosé uit Côtes de Provence.

Zalm
Zalm is een vette vis met een zeer uitgesproken smaak, die op vele manieren bereid wordt. De wijnkeuze moet zorgvuldig worden afgestemd op de bereidingswijze.

Wijn en Gepocheerde zalm:
Kwaliteits Riesling( Spätlese) uit de Moezel(Dld), wijnen van het druivenras Chardonnay uit de Bourgogne( Saint-Veran, Pouilly-Fuissé, Chablis), Chardonnay uit de Nieuwe Wereld of een eerste klas rosé bv Tavel, Listrac.

Wijn en Gerookte zalm:
Chablis( met hout), Champagne, Riesling( Elzas), Chardonnay met hout uit de Nieuwe Wereld, Macon Blanc, maar ook met rode wijn slaat u de plank niet mis bv Cru uit de Beaujolais of een Pinot Noir uit de Elzas.

Wijn en Gegrilde Zalm:
Wijnen met een hoog smaakgehalte en die krachtig zijn, zoals voor wit Sancerre, Pouilly Fumé, Sauvignon de Touraine of Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, Chablis, Macon Blanc, niet hout gerijpte Chardonnay uit de nieuwe wereld. Ook hier past rode wijn bij neem een lichte Pinot Noir, Merlot of een Beaujolais Villages.
wittewijn (3K)

Witte Wijn

vis en wijn (4K)

Vis

handtekening wielhouwer wijnadvies (9K)

© 2011 Mijn-eigen-website.nl